Przeczytaj o - Kozieradka Pospolita

Przeczytaj o - Kozieradka Pospolita

Kozieradka do niedawna nie była zbyt popularna w naszej kuchni. Wydaje się jednak, że i my w końcu odkryliśmy jej potencjał zdrowotny i kulinarny. Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina pochodząca z pobrzeży śródziemnomorskich. Po jej przekwitnięciu pojawiają się owoce z licznymi nasionami w środku. Właśnie one stanowią surowiec leczniczy i przyprawowy. Zawierają w sobie olejek eteryczny, odpowiedzialny za charakterystyczny smak kozieradki, a także: biopierwiastki (żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, cynk), witaminy (kwas foliowy, witaminę A, niacynę, witaminę B6, witaminę C), saponiny sterydowe, kumaryny, śluzy (osłaniające błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego).

Nazwa „kozieradka” wywodzi się stąd, że jest to roślina bardzo lubiona przez kozy, a kozy wiedzą, co dobre – wybierają tylko wartościowe zioła!

Wszechstronne nasionka

Małe, niepozorne ziarenka kozieradki są dla organizmu niezwykle wzmacniającym produktem. Od starożytności stosowano je dla wzmocnienia i regeneracji osłabionego organizmu i poprawienia jego wielu funkcji. Spośród wielu zalet kozieradki warto wymienić:

  • nasiona i wyciągi z nasion kozieradki wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, przez co ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie składników odżywczych,
  • wskazana jest przy osłabieniu, wychudzeniu, anemii i braku apetytu
  • przyczynia się do wzrostu czerwonych i białych krwinek, przez co zapobiega niedokrwistości i podnosi ogólną odporność organizmu,
  • zawarte w niej śluzy i pektyny korzystnie oddziałują na drogi oddechowe (m.in. działają przeciwkaszlowo) oraz na układ pokarmowy (wspomagają proces odnowy nabłonka jelit, regulują wypróżnienia),
  • stymuluje układ hormonalny (niedobór estrogenów, niedoczynność tarczycy),
  • zwiększa wydolność fizyczną – działa psychotonicznie i pobudza motorykę mięśni (polecana osobom intensywnie uprawiającym sport),
  • przyśpiesza procesy odtruwania organizmu i usuwania z niego toksyn,
  • ma działanie antydepresyjne,
  • uszczelnia naczynia krwionośne
  • działa mlekopędnie u matek karmiących
  •  łagodzi bóle miesiączkowe,
  • stosowana zewnętrznie pomaga przy wypadających włosach, leczeniu owrzodzeń, ran i oparzeń.

Na osłabienie po zimie

Ze względu na swoje ogólnie wzmacniające działanie warto stosować kozieradkę w okresie wiosennego przesilenia. Doda chęci do działania, poprawi sprawność psychofizyczną. Pomoże przyswajać minerały z diety, których braki po zimie odczuwa większość z nas. Warto ją też stosować u dzieci przy braku apetytu i problemach z koncentracją. Wszystkim odczuwającym pozimowy spadek energii polecamy przyjmowanie wzmacniających miksturek z kozieradką.